Osseointegrasyon (implante edilebilir Protez) Nedir?

Osseointegrasyon, kemiğin içine titanyum bir implantın yerleştirilir. Bu implant kemiğe kademeli olarak tutunur ve vücudun bir parçası olarak görülür. İmplantın bir kısmı derinin içinden geçerek dışarı çıkar ve buraya bir protez vidalanabilir. Bu sayede bacak güdüğü için  bir soket bulunma zorunluluğunu da ortadan kaldırır.

Bu Protezin AVANTAJLARI:

  • Hasta ayakta durma ve yürüme esnasında daha az enerji harcayacağı için daha iyi ve daha uzun süreli hareket özgürlüğüne sahip olacaktır.
  • Daha iyi bir oturma pozisyonu sağladığı için kişinin bel problemleri azalacaktır.
  • Soket probleri ortada kalkacaktır;
  • Kişi bastığı yere daha iyi hissettiği için düşme riski azalacaktır.
  • Protez kolayca takılıp çıkarılabilir

Dikkate Alınması Gereken Konular

Osseointegrasyon şu anda tüm ampüte bireyler için uygun değildir. Belirli hastalık türleri bu tür bir ameliyatın genel uygunluğunu olumsuz etkilemektedir. Osseointegrasyon ile ilgili önemli hususlardan biri de derinin (stoma) kalıcı olarak açık kalmasıdır.  Bu stoma, günde iki kez ılık suyla ve oksijenli suyla  temizlenmelidir. Bu işlem sadece birkaç dakika sürer, tahriş ve enfeksiyon oluşumlarını önlemek için gereklidir. Bazı durumlarda deri, stoma noktasında tahriş olabilir ve bu durumda daha özenli bir bakım veya antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.

Bilmeniz Gerekenler:

İmplant kıyafet üzerinden daha kolay görünebilir.

İmplantın yerleştirilmesinden sonraki ilk bir yıl içinde sık sık ağrı (kas ağrısı, birleşme ağrısı) oluşur. Ancak bacak kesiğindeki kaslar güçlendikçe ve daha sağlamlaştıkça bu ağrılar kesilir. Bu aşamaya ulaşabilmek için hastanın kararlı olması gerekir;

Nadiren rastlansa da, kemikte enfeksiyon ve iltihaplanma oluşabilir. Bu durumda implantın çıkarılması gerekebilir;

Sert bir düşüş durumunda kemiğin implanta yakın bir yerden parçalanmasına yönelik küçük bir risk bulunmaktadır.

Bu Protezİ Kullanan Hastalar Neler yapabilir, ÖRNEĞİN:

  • Duş almak veya banyo yapmak
  • Araba sürmek
  • Yolda bisiklete binmek
  • Yüzmek
  • Yokuş yukarı yürüme
  • Merdiven çıkma

Rehabilitasyon ve bacak kesiğindeki kasları ve kemiği dikkatlice güçlendirerek geçirilen yaklaşık 2 yılın ardından daha ağır faaliyetler bile yapılabilir.

Futbol, dövüş sanatları ve kayakçılık gibi darbe ve temas içeren sporlar kemik kırılmaları riskini arttırdığı için tavsiye edilmez. 

Osseointegrasyon Kim İçindir?

Osseointegrasyon uygulamaları hala geliştirme aşamasındadır ve gelecekte alt bacak, kol, el ve parmak ameliyatları da yapılabilecektir. Karmaşık sağlık sorunlarına sahip hastalarda oluşabilecek risklerden dolayı titiz bir seçim prosedürü uygulamaktadır. Fiziksel olgunluğa erişmiş ve seçim kriterlerine uygun olan ampüte bireylere osseointegrasyon yapılabilir. Buna, iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlık, dolaşım sistemi veya şeker hastalığı bulunmaması da dahildir.

Sigara içmek de osseointegrasyon ameliyatı için kesinlikle kabul edilemez. Hastaların ameliyattan önce sigara içmeyi bırakmış olmaları gerekir ve tedaviden sonra bir daha sigara içilmesi yasaktır.

Yorum bırakın