Omuz eklemi dışarıdan tek bir eklem gibi görünür fakat 3 farklı eklemin kaslar ve tendonlar ile bir arada tutulmasıyla oluşmuş kompleks bir eklemdir. Bu nedenden dolayı omuz eklemi geniş bir hareket açıklığına sahiptir. Fazla hareket açıklığı, eklem gevşekliğine, kemik ve yumuşak dokularda sıkışmalara neden olur. Bunlarda omuzda ağrılarına yol açar.
Bazı ağrılar gelip geçici olmakla birlikte sürekli ağrılar da olabilmektedir. Omuz ağrılarının en sık sebepleri arasında bursit, tendinit, tendon yırtılması, tendon kas sıkışması, eklemde gevşeklik, omuz artriti (kireçlenme), boyun ve çevre kaslardaki ağrıların yansıması ve kırıklar sayılabilir. Daha nadir olarak donuk omuz, tümörler ve enfeksiyonlar da omuzda ağrıya neden olur. Bu yazımızda omuz ağrılarının en sık sebeplerinden bahsedeceğiz.
Bursa dediğimiz yapılar tendonlar, kaslar ve kemikler arasında bulunan içinde bir miktar sıvı olan yastıkçıklardır. Bu yapılar kaslar ve kemiklerin birbirine sürtünmesini azaltmaktadır. Omuz çevresi kasları çok kullandığımız zaman bu yapılar içindeki sıvı miktarı artmakta ve ağrıya neden olmaktadır. Bunun yanında omuzu daha fazla zorladığımızda tendonlarda yıpranma oluşmakta ve bu da tendinit dediğimiz rahatsızlığa neden olmaktadır. Bunun ileri seviyesinde tendonlarda kopukluklar gelişebilmektedir. Bu kopukluklar genç hastalarda aşırı zorlama sonrası oluşmakta, ileri yaşlarda ise tendonların yıpranmasına bağlı olarak gelişmektedir. Bu üç durumda da öncelikle omuzun istirahati, ağrının azaltılması için antiinflamatuar dediğimiz ağrı kesiciler kullanılabilir. Omuz hareket açıklığının korunması için doktorunuzun verdiği egzersizlerin yapılması önem taşımaktadır.
Omuz ekleminde kürek kemiği ile kol kemiğinin çıkıntıları arasından kas yapıları geçmektedir. Omuz çevresi kasların dengesiz çalışması veya yapılan bazı işler sonucu kaslar iki kemik yapı arasında sıkışabilmektedir. Bu sıkışmalar baş üstünde yapılan işlerde (perde takmak gibi) daha sık görülmektedir. Bunun sonucu olarak öncelikle ağrı, sonrasında da kaslarda yırtıklar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu rahatsızlıkta bir çok hasta fizik tedaviden fayda görmektedir. İleri derece yırtıklarda ise ameliyat ile tedavi gündeme gelir.
Omuzda artroz (kireçlenme), diz ve kalça eklemine göre nadir görülür. Omuz ekleminde gevşeklik olması, tekrarlayan omuz çıkıkları ve romatizmal hastalıklar artroza neden olur. Öncelikle omuz çevresi kasların güçlendirilmesi hastaların ağrısını azaltır ve artrozu geciktirir. Omuzda gevşeklik var ise veya tekrarlayan çıkıklar oluşuyorsa ameliyatla tedavi edilebilir. İleri derece artrozlarda ise omuz protezi yapılabilir.
Omuzun çevresinde bir çok kas bulunmaktadır ve bu kaslar boyun, sırt ve kola uzanmaktadır. Bu kaslarda oluşan ağrılar veya ağrı başlatan tetik noktalar omuz ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kas ağrıları için fizik tedavi yapılabilir, kuru iğneleme veya masaj bu hastalarda fayda sağlar.
Omuz kırıkları genelde yaşlı hastalarda basit düşmeler sonucu oluşur. Bu tür kırıklar genellikle bandajlar ile tedavi edilir. Çok parçalı ve ayrılmış kırıklar ise ameliyat ile tedavi edilir. Omuz kırıklarında eklem hareket açıklığının azalmaması için hastalara erken hareket başlanmasında fayda vardır.
Donuk omuz, omuz kapsülünde meydana gelen kalınlaşma sonucu oluşur. Nedeni tam olarak bilinmemekte fakat diyabet (şeker) hastalarında, karaciğer hastalıklarında, kalp krizi sonrasında, epilepsi hastalarında sık görülmektedir. Donuk omuzda hareket kaybı fazla olmaması için hasta fizik tedaviye alınır, bazı durumlarda eklemin hareketinin açılması için anestezi altında zorlayıcı egzersizler yapılabilir. Bu rahatsızlığın güzel yanı, 6 ila 1 yıl içinde kendiliğinden de geçebilmesidir.
Omuz ağrısı bir çoğumuzun başına gelebilir. Uykularımızı kaçırabilir. Bunun nedeni gün içinde yaptığımız işler veya yatakta yatış şeklimiz olabilir. Fakat sürekli olan ve geçmeyen inatçı ağrılar için mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.